KUCHNIA

Sos pomidorowy do pulpetów. Jak zrobić. Prosty przepis.

Ostatnio zastanawiałam się na co wykorzystać mięso mielone, które jest w zamrażalniku. Spaghetti odpada- przejedliśmy się, kotlety mielone, hmm dla Nadii nie za bardzo. Pomyślałam zatem, że tak całkiem niedawno odkryłam jak zrobić sos pomidorowy, a zaraz potem o pulpetach w sosie pomidorowym. Polecam wam wypróbować, bo obiad robi się prawie sam, a sos pomidorowy jest naprawdę prosty.

Sos pomidorowy do pulpetów:

  • karton soku pomidorowego 1 litr,
  • woda lub wywar z rosołu,
  • ulubiona przyprawa (w stylu warzywko),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek, pieprz, sól i inne przyprawy do smaku.
  • mąka lub śmietana do zagęszczenia.

Jak zrobić sos pomidorowy do pulpetów

No właśnie, zaraz się przekonasz jak prosty w wykonaniu może być sos pomidorowy do pulpetów.

Do garnka wlewam ok 1 litra wody, (albo jeśli macie to rosół bez warzyw), dodaję do tego sok pomidorowy. Czekam, aż połączenie soku z pomidorów i wody się zagotuje. Po czym dodaje nieco warzywka, soli, pieprzu. Kiedy mam już gotowe pulpety dorzucam je do garnka z sosem pomidorowym i na wolnym ogniu gotuje. Następnie doprawiam sos pomidorowy czyli dodaje czosnek ok 2 ząbków, albo granulowany, liście laurowe u mnie około 3-4 sztuki i ziele angielskie około 4 sztuki. Sos pomidorowy gotuje, aż mięso będzie miękkie, a pulpety przesiąknięte sosem. Innymi słowy wszystko się połączy i przeżre.

jak zrobić sos pomidorowy
jak zrobić sos pomidorowy do pulpetów
jak zrobić sos pomidorowy
sos pomidorowy do pulpetów

Jak zagęścić sos pomidorowy do pulpetów

Pamiętam jeszcze z dzieciństwa, że często mama do zagęszczania sosu pomidorowego używała śmietany. Ja rezygnuję ze śmietany, a sos pomidorowy zagęszczam mąką. Wlewam około pół szklanki wody i dosypuje około 2 łyżki mąki, wymieszam. Do gotującego sosu pomidorowego dodaje stopniowo, żeby sos nie zrobił się zbyt gęsty.

Sos pomidorowy do pulpetów jest gotowy i zagęszczony. U mnie zwykle taki sos jest przygotowywany do pulpetów z około 1 kg mięsa mielonego.

Moje dzieci uwielbiają pulpety w sosie pomidorowym, dlatego jeśli zostają nam od obiadu, to zamykam w słoiki (zagotowuje) i przechowuję na leniwe dni kiedy nie mam weny na obiad. Stąd nie wiem kto bardziej go lubi. Chyba ja. Bo sos pomidorowy jest prosty, robi się w mig, a wszyscy się najadamy. Jednym słowem doskonały.

Pulpety w sosie pomidorowym podaje z ryżem albo ziemniakami. Taki sam sos pomidorowy robię do gołąbków. Ewentualnie dodaje nieco przecieru pomidorowego do smaku.

Proste?

Proste.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: