KUCHNIA

Pasztet drobiowy z warzywami w słoiku. Pasztet dla dzieci- przepis.

Zostaje wam czasem mięso z rosołu i nie wiecie co z nim zrobić? A może szukacie jakiegoś pomysłu z czym oprócz sera i wędliny robić dzieciom kanapki.

U mnie sprawdza się pasztet drobiowy z warzywami z rosołu. Robię go bardzo często i obie dziewczyny go lubią. Może właśnie ten przepis podpasuje tobie, a jego smak twoim dzieciom.

Pasztet drobiowy z warzywami składniki:

  • ok 2-2,5 kg mięsa z kurczaka (u mnie z chowu bez antybiotyków),
  • warzywa (marchewka ok 4 szt., pietruszka ok 2 szt., seler 0,5 główki, cebula 1 sztuka),
  • czosnek 1 -2 ząbki
  • ziele angielskie,
  • bułka biała (kajzerka),
  • natka pietruszki,
  • jajka 2-3
  • ulubione przyprawy.

Pasztet z kurczaka- wykonanie

Gotujemy rosół. Jeśli macie ochotę dodać więcej warzyw to nie ma problemu. Grunt, żeby nie przedobrzyć i żeby pasztet nie był tylko warzywny:) Chyba, że lubisz. Równie dobrze do rosołu jeśli nie lubicie nie musicie dodawać czosnku i ziela angielskiego. Po prostu możecie zrobić go „po swojemu”. Podane ilości są moją propozycją. I zazwyczaj wychodzi z nich ok 10 słoików pasztetu.

Kiedy rosół jest już gotowy, mięso ugotowane, obieram je i przekładam do miski. Osobno też wyjmuję warzywa. Mięso przepuszczam przez maszynkę, zaraz po nim warzywa (czosnku i cebuli nie mielę. Nie dodaje wcale). Kolejno mielę natkę pietruszki. Bułkę moczę w wodzie ok 5 min. Odciskam nadmiar wody i przepuszczam przez maszynkę.

Wszystkie składniki razem mieszam. I doprawiam ulubionymi przyprawami. U mnie czubryca, sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek. Oczywiście w wersji dla dzieci tych przypraw nie daje zbyt dużo. Jeśli pasztet jest za suchy dodaję rosołu.

pasztet z warzyw z rosołu
pasztet drobiowy przepis
Pasztet drobiowy w słoikach
pasztet drobiowy w słoiku

Na sam koniec dodaję jajka. Żółtka od razu wrzucam do pasztetu, a białka ubijam na sztywną pianę po czym dodaję delikatnie wszystko mieszając. Dzięki czemu pasztet z drobiu jest puszysty.

Pasztet drobiowy w słoiku

Dokładnie tak jak widać na powyższych zdjęciach pasztet dla dzieci wkładam do słoików , a te gotuje ok. 15 minut. Dodatkowo, słoiki, w których jest pasztet dla dzieci wkładam do piekarnika (tak żeby się nie obijały i nie stykały) i piekę ok 40 min. w temperaturze 140 stopni. Pasztet w słoikach przechowuję w lodówce.

To co może i ty spróbujesz?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: