
Kasza manna na mleku. Przepis babci. Puszysta, delikatna i pyszna.
Kasza manna na mleku zna ją chyba każdy. Jest fantastycznym pomysłem na śniadanie, ale i deser po obiedzie. Przepis na kaszę, który wam dziś przedstawię jest najlepszym jaki znam. To przepis babci. Kaszka jest puszysta, delikatna i bardzo pyszna. Często mam wrażenie, że jej konsystencja jest taka jak ta gotowa, kupna.

Kasza manna na mleku- składniki
- 1 litr mleka (ja do kaszy manny używam zawsze pełnotłustego)
- 1 szklanka kaszy manny,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru (można mniej wg. uznania),
- 2 jajka,
- cukier wanilinowy (ewentualnie do smaku).
Kasza manna na mleku- wykonanie
Do garnka wlej mleko i wsyp jedną łyżkę cukru i szczyptę soli. Odmierz szklankę kaszy manny (u mnie szklanka 250 ml) dodaj do niej pozostałe dwie łyżki cukru.
Kiedy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i powoli wsypujemy kaszę manną. Mleko z kaszą cały czas mieszamy. Najlepiej użyć trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki, a kasza manna dobrze się rozbiła. Doprowadź do zagotowania. Po czym tak przygotowaną na mleku kaszę manną odstaw z palnika. Powoli dodawaj żółtko, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników (czyli kaszy manny i żółtka) dodaj pianę z białek i wymieszaj.
Kasza manna powinna być puszysta. Przelej do naczynia.



U mnie kasza manna na mleku podawana jest najczęściej z sokiem z malin, przygotowanym przez babcię.
Ale kaszka manna jest pyszna nawet bez dodatków. Jeśli masz w domu świeże owoce tj, maliny, borówki to polecam. Na pewno jako dodatek do kaszy manny możesz wybrać także dżem, a nawet miód.
A jeśli szukasz innego pomysłu na smaczny mleczny deser to polecam ryż na mleku TU znajdziesz przepis.

