
Domowy kebab. Przepis na pyszne danie, które smakuje każdemu.
Ile jest takich dni, że wstaje i mam odwieczny problem co robić na obiad. znasz to? A jeśli już coś wymyślę, to utożsamiam to dziwnym trafem z dniem tygodnia. I takim sposobem zupa w niedzielę odpada. Ale już taki kebab domowego przepisu pasi jak najbardziej.
Jeśli zatem szukasz pomysłu na kebab i masz ochotę zrobić go inaczej to polecam domowy kebeb z mojego przepisu. Dokładniej ziemniak z warzywami i kebabem. Oczywiście możecie je ulepszać wg. własnego smaku. Nie znam osoby, której przygotowane w ten domowy sposób danie by nie smakowało.









Jak zrobić domowy kebab
Co potrzebujesz:
- ziemniaki (u mnie na 2 porcje, 8 sztuk),
- podwójna pierś z kurczaka,
- sałata lodowa lub inny mix sałat,
- przyprawa do gyrosa, kebaba (korzystam z knorr kebab z sosem czosnkowym)
- ulubione warzywa ( u mnie pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, cebula),
- sos czosnkowy,
- ulubione przyprawy do ziemniaków i sałat,
- ok 3 łyżki masła,
- majonez,
- jogurt naturalny,
- olej.
Tak wiem, jak kebab to kojarzy Ci się przede wszystkim kebab w bułce lub kebab w picie, a może w cieście, albo tortilli. A tu raptem przepis na domowy kebab z ziemniakiem. Polecam ten kebab z kurczakiem bo warto. A zatem.
Domowy Kebab z kurczakiem krok po kroku
Ziemniaki gotuję w mundurkach, po wystudzeniu obieram i kroję na 2 lub 4 części. Doprawiam dowolnymi przyprawami. Zawijam w folię aluminiową dodając masło. Piekę ok 30 min. w temperaturze 180 stopni na samym końcu otwieram folię i pozwalam, aby ziemniaki się zarumieniły (zwiększam tem. do 220 stopni ok 5 minut).
W czasie kiedy ziemniaki się pieką przygotowuję sałatę z warzywami. Sałatę rwę, warzywa kroję w dowolną kostkę po czym przyprawiam do smaku i mieszam.
Mięso kroję w małe kostki, doprawiam przyprawą i smażę. Przygotowują sos czosnkowy.
Na głębokim talerzu układam kolejno: ziemniaki, 1-2 łyżki sosu czosnkowego, mix sałat, mięso, sos czosnkowy.
Gotowe. Pyszny domowy kebab z mojego przepisu.
Nie zapominajcie o Coca Coli. Jak szaleć to na całego:) A do takiego dania na pewno się przyda.
Aaaa i jeszcze jedno, nie uwierzysz, że potrafisz zjeść, aż tyle. Sytość odczujesz po 15-20 minutach.
Smacznego.

