
Ciasto na pizzę bez wyrastania. Idealne do zamrożenia. Przepis
Długo szukałam dobrego przepisu na ciasto do pizzy bez wyrastania. Aż w końcu babciny okazał się najlepszy. Co najważniejsze jest szybki, ciasto nie musi rosnąć i można je śmiało przechowywać w zamrażalce.
Szybki przepis na pizze bez wyrastania- składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 szklanki ciepłej wody,
- 50 g drożdży,
- 2 jajka,
- 5 łyżek oleju,
- szczypka soli.

Rozczyn
Do garnuszka wlewam ciepłą wodę i dodaję drożdże. Całość mieszam do połączenia się składników. Następnie dodaje 5 łyżek mąki z odmierzonego wcześnie 0,5 kg. Po połączeniu się składników odstawiam do ciepłego miejsca. U mnie jest to zawsze uchylony piekarnik, który wcześniej rozgrzewam do temperatury 50 stopni. Po czym wyłączam i pod przykryciem wstawiam garnuszek z rozczynem. Wyrastają w 10-15 min.
Ciasto na pizze bez wyrastania
Do osobnej miski wsypuję resztę mąki dodaje rozczyn, jajka, olej i szczyptę soli. Po czym wszystko łączę ze sobą wyrabiając ręką.
Tak ugniecione ciasto jest gotowe do zamrożenia lub wykorzystania od razu na pizze bez wyrastania.


Blachę do pizzy kupisz TU



