KUCHNIA

Ziemniaczki panierowane.

Ich smak pamiętam od czasów szkolnych. Były jedną najtańszych pozycji w menu, kiedy chodziło się na wagary. Za to jak smakowały😁. Oczywiście w towarzystwie sosu czosnkowego. Zdecydowanie nie należą do pozycji FIT w menu, ale może dlatego mi tak smakują🤣😀🥔.

Ziemniaczki panierowane- co potrzebujemy:

  • ziemniaki,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • olej
  • ulubione przyprawy,
  • jajko.

Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (nie mogą się rozwalać. Lepiej niech będą nieco twardsze niż rozpadające się). Zostawiamy do ostudzenia, po czym doprawiamy dowolnymi przyprawami (u mnie sól, i przyprawa do ziemniaków, papryka, czosnek). Przygotowuję 3 miski (mąka, jajko, bułka tarta). I każdego zmienika otaczam po kolei: mąka, jajko, bułka tarta. To wkładam na gorący olej i smażę na wolnym ogniu. Podaje z sosem czosnkowym.

ziemniaczki panierowane
ziemniaczki panierowane
ziemniaczki panierowane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: