kuchnia

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM.

Uwielbiam proste przepisy. Ten własnie do takich należy. Zapiekanka jest pyszna i syta.

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 250 gr boczku surowy wędzony,
  • ok 400 ml śmietany ukwaszanej 12% lub 18%
  • 2 opakowania sera mozzarella,
  • natka pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie, a po wystygnięciu ugniatam. Wkładam do naczynia żaroodpornego. Boczek podsmażam prawie do chrupkości. Oczywiście bez oliwy, a następnie łączę z wcześniej podsmażoną cebulką. Po połączeniu się składników dodaje śmietanę. Wszystko razem doprawiam i doprowadzam do wrzenia. Kolejno zalewam tym ziemniaki i wkładam do piekarnika. Zapiekam w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Na samym końcu otwieram naczynie, posypuje górę startą mozzarellą i pietruszką. Czekam, aż wszystko się zarumieni około 5 minut (zwiększam temperaturę do ponad 200 stopni).

Gotowe!

SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *