KUCHNIA

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM.

Uwielbiam proste przepisy. Ten własnie do takich należy. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest pyszna i syta.

Zapiekanka z ziemniaków i boczku – składniki

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 250 gr boczku surowy wędzony,
  • ok 400 ml śmietany ukwaszanej 12% lub 18%
  • 2 opakowania sera mozzarella,
  • natka pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • sól, pieprz.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem krok po kroku

Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie, a po wystygnięciu ugniatam. Wkładam do naczynia żaroodpornego. Boczek podsmażam prawie do chrupkości. Oczywiście bez oliwy, a następnie łączę z wcześniej podsmażoną cebulką. Po połączeniu się składników dodaje śmietanę. Wszystko razem doprawiam i doprowadzam do wrzenia. Kolejno zalewam tym ziemniaki i wkładam moja zapiekankę z boczkiem do piekarnika. Zapiekam w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Na samym końcu otwieram naczynie, posypuje górę startą mozzarellą i pietruszką. Czekam, aż wszystko się zarumieni około 5 minut (zwiększam temperaturę do ponad 200 stopni).

Oczywiście zapiekankę z boczkiem można urozmaicać. Dodając takie składniki jak pieczarki czy też zamiast pietruszki szczypiorek. Ze względu na swoją prostotę robię ją bardzo często. Nawet wtedy kiedy przyjeżdżają goście.

Nie chwaląc się też muszę powiedzieć zawszę słyszę to samo- Jak robisz tą zapiekankę? A kiedy odpowiadam, że magiczne składniki to ziemniaki i boczek, najczęściej słyszę- „muszę spróbować”

zapiekanka z boczkiem i ziemniakami
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
zapiekanka z boczkiem
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: