kuchnia

WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ KAKAOWĄ, KAJMAKIEM I DŻEMEM- IDEALNE NA GORĄCE DNI.

Przypominają dzieciństwo, są bardzo szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pysznie smakują i nie wymagają pieczenia!😊 Mowa oczywiście o andrutach. Kiedy na dworze żar leje się z nieba ciężko wyobrazić sobie włączenie piekarnika. Polecam Wam ten szybki przysmak idealny do kawy na ciepłe dni. Smakuje bardzo dobrze z lodówki.





Składniki:

  • 2 opakowanie wafli ( u mnie po 6 sztuk w opakowaniu),
  • 250 g masła
  • 130 ml wody,
  • 1 szkl. cukru,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao,
  • dżem żurawinowy lub porzeczkowy,
  • 1,5 szkl. mleka w proszku,
  • masa kajmakowa ( u mnie 3/4 puszki).

MASA CZEKOLADOWA

Do garnka wrzucam masło i kładę na płytkę na bardzo nieduży ogień, tak by powoli się topiło. Dodaje wodę, cukier i kakao. Mieszając czekam, aż wszytko się połączy i doprowadzam do zagotowania. Gotuje ok 1-2 min. Odstawiam do momentu, aż będzie całkowicie zimne. Po wystudzeniu dodaje mleko w proszku i dokładnie mieszam. Voilà, masa gotowa.

Wafle delikatnie wyjmujemy z opakowania uważając, aby się nie połamały i na przemian przekładamy masą czekoladową, kajmakiem oraz dżemem. Oczywiście ostatni wafel powinien być suchy i zamykać cały przysmak.

Ja zazwyczaj robię dwie porcje po 6 wafli. Nie są one zbyt wysokie, ale mam wrażenie, że wtedy wolniej znikają 😜 Tak przygotowane wafle owijam folią aluminiowa i spożywczą, a następnie wkładam do lodówki. Na górę kładę coś ciężkiego po to aby się nie odkształciły. U mnie jest to naczynie żaroodporne:)

Powyższa kompozycja to moja propozycja, oczywiście zestawienia mogę być zupełnie inne, np. zamiast kajmaku może być masło orzechowe. Proporcje mogą być także zupełnie inne czyli np. 3 warstwy masy czekoladowej i po jednej dżem i kajmak.

Polecam wypróbować ten przepis. Bo jest naprawdę pyszny i prosty. Ja nauczyłam mojego męża i w ten sposób w większej mierze to on robi wafle, a ja tylko kosztuje. A jeśli on poradził sobie z tym zadaniem wzorowo to myślę, że naprawdę dla nikogo, nie będzie stanowiło to większego problemu. Życzę słonecznych dni i smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *