ŻYCIE

Sos pomidorowy do pulpetów. Jak zrobić. Prosty przepis.

Ostatnio zastanawiałam się na co wykorzystać mięso mielone, które jest w zamrażalniku. Spaghetti odpada- przejedliśmy się, kotlety mielone, hmm dla Nadii nie za bardzo. Pomyślałam zatem, że tak całkiem niedawno odkryłam jak zrobić sos pomidorowy, a zaraz potem o pulpetach w sosie pomidorowym. Polecam wam wypróbować, bo obiad robi się prawie sam, a sos pomidorowy jest naprawdę prosty.

Sos pomidorowy do pulpetów:

  • karton soku pomidorowego 1 litr,
  • woda lub wywar z rosołu,
  • ulubiona przyprawa (w stylu warzywko),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek, pieprz, sól i inne przyprawy do smaku.
  • mąka lub śmietana do zagęszczenia.

Jak zrobić sos pomidorowy do pulpetów

No właśnie, zaraz się przekonasz jak prosty w wykonaniu może być sos pomidorowy do pulpetów.

Do garnka wlewam ok 1 litra wody, (albo jeśli macie to rosół bez warzyw), dodaję do tego sok pomidorowy. Czekam, aż połączenie soku z pomidorów i wody się zagotuje. Po czym dodaje nieco warzywka, soli, pieprzu. Kiedy mam już gotowe pulpety dorzucam je do garnka z sosem pomidorowym i na wolnym ogniu gotuje. Następnie doprawiam sos pomidorowy czyli dodaje czosnek ok 2 ząbków, albo granulowany, liście laurowe u mnie około 3-4 sztuki i ziele angielskie około 4 sztuki. Sos pomidorowy gotuje, aż mięso będzie miękkie, a pulpety przesiąknięte sosem. Innymi słowy wszystko się połączy i przeżre.

jak zrobić sos pomidorowy
jak zrobić sos pomidorowy do pulpetów
jak zrobić sos pomidorowy
sos pomidorowy do pulpetów

Jak zagęścić sos pomidorowy do pulpetów

Pamiętam jeszcze z dzieciństwa, że często mama do zagęszczania sosu pomidorowego używała śmietany. Ja rezygnuję ze śmietany, a sos pomidorowy zagęszczam mąką. Wlewam około pół szklanki wody i dosypuje około 2 łyżki mąki, wymieszam. Do gotującego sosu pomidorowego dodaje stopniowo, żeby sos nie zrobił się zbyt gęsty.

Sos pomidorowy do pulpetów jest gotowy i zagęszczony. U mnie zwykle taki sos jest przygotowywany do pulpetów z około 1 kg mięsa mielonego.

Moje dzieci uwielbiają pulpety w sosie pomidorowym, dlatego jeśli zostają nam od obiadu, to zamykam w słoiki (zagotowuje) i przechowuję na leniwe dni kiedy nie mam weny na obiad. Stąd nie wiem kto bardziej go lubi. Chyba ja. Bo sos pomidorowy jest prosty, robi się w mig, a wszyscy się najadamy. Jednym słowem doskonały.

Pulpety w sosie pomidorowym podaje z ryżem albo ziemniakami. Taki sam sos pomidorowy robię do gołąbków. Ewentualnie dodaje nieco przecieru pomidorowego do smaku.

Proste?

Proste.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: