
Sernik miodowo- cynamonowy. Przepis.
Sernik jest jest jednym z moich ulubionych ciast. Jeśli szukasz przepisu na jakieś nowe ciasto, lubisz cynamon, imbir i miód to ta propozycja może Ci zasmakować.
Sernik odkryłam około 5 lat temu będąc na kawie w cukierni Decker. Co do zasady nie lubię nowości, ale to ciasto tak ładnie, tak smacznie, wyglądało, że kupiłam je w ciemno. Jego smak był tak dobry, że chciałoby się jeść bez końca 😝. Postanowiłam zatem poszperać w sieci, żeby znaleźć coś podobnego i udało się. Dzielę się dziś z wami tym przepisem. Jeśli chcecie zachwycić gości to polecam wypróbować.
Składniki:
SPÓD:
225 g ciastek maślanych,
100 g masła
16 g cukru waniliowego,
łyżeczka imbiru w proszku,
czubata łyżeczka cynamonu.
MASA:
500 g twarogu mielonego,
15 g żelatyny,
200 g białej czekolady,
400 ml śmietany 36%,
250 g mascarpone,
1/2-3/4 szkl. miodu płynnego,
sok z połowy cytryny.
WYKONANIE SPÓD:
Herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać stopione masło, cukier, imbir, cynamon. Wszystko wymieszać. Po połączeniu okruszki wcisnąć w dno i boki tortownicy (24 cm). Włożyć do lodówki.
WYKONANIE MASA:
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Wymieszać po czym zalać 1/2 szkl wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać do połączenia.
W garnuszku na najmniejszym ogniu zagrzać 100 ml śmietany i do gorącej wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Kiedy powstanie jednolita masa, zdjąć z palinka i dodać żelatynę. Nadal mieszać do połączenia się składników.
W osobnej misce wymieszać twaróg, mascarpone, miód i sok z cytryny. Wolno mieszać do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem dodawać przygotowaną wcześniej masę z czekolady i śmietanki. Mieszamy do połączenia.
Pozostałą część śmietany ubić, a następnie dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wkładamy na ciastka na kilka godzin.
Przed podaniem posypuję cynamonem.
Jeśli zdecydujesz się go zrobić, koniecznie podziel się opinią w komentarzach.

