KONTAKT

Ryż z kurczakiem i warzywami. Szybki obiad.

Nie znoszę poniedziałków kiedy kosz kipi praniem, mieszkanie wygląda jak po przejściu trąby powietrznej i jeszcze w myślach obiad, który sam się nie zrobi.

Dla tych, którzy mają ten sam dylemat co ja polecam szybkie danie. Doskonałe także jako obiad do pracy.

SKŁADNIKI:

  • ryż TRENDY LUNCH (u mnie z zieloną fasolką, papryką i curry lub Vermicelli, groszek, marchewka, bazylia).
  • pierś z kurczaka,
  • przyprawa do kebaba/ gyrosa ( ja najczęściej używam fix knorr -kebab z sosem czosnkowym),
  • olej,
  • mieszanka warzyw mrożonych (marchew, brokuł, kalafior).



Pierś kroję w nieduże kawałki i zasypuje przyprawą i dodaje ok 2 łyżki oleju. Wrzucam na patelnię i smażę. W tym czasie gotuję ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kiedy mięso jest gotowe na patelnie po smażeniu wrzucam mieszankę warzyw i podlewam wodą z ugotowanego ryżu. Czekam, aż warzywa zmiękną. Po czym dodaję mięso i ryż. Całość można przyprawić solą i pieprzem, a jeśli jest za suche polać wodą pozostałą po ryżu.

Szybko? Szybko.

Zapraszam do wypróbowania i oceny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *