KUCHNIA

Ryż na mleku z jabłkami. Przepis. Szybko i pysznie.

Lubię szybkie i smaczne desery. A ryż na mleku taki jest. Robi się prawie sam! Dodatkowo dodana nutka cynamonu dodaje ciepłego i słodkiego korzennego smaku. Zachęcam do wypróbowania.

Ryż na mleku z jabłkami- składniki

1-1,5 litr mleka pełnotłuste,

1 szklanka ryżu,

1 łyżka cukru wanilinowego,

cynamon w proszku,

mus jabłkowy/ jabłka

Ryż na mleku z jabłkami, jak zrobić.

Do dużego garnka wlej mleko. Jeśli lubisz lekko twardawy ryż użyj 1 litr mleka, jeśli bardzo miękki i rzadszy użyj 1,5 litra mleka. Do mleka wsyp cukier wanilinowy. Jeśli lubisz słodki ryż na mleku możesz dodać też cukier. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodaj ryż i wymieszaj.

Ryż po połączeniu z ciepłym mlekiem skleja się ze sobą. Dlatego najlepiej do wymieszania użyć trzepaczki.

Takie połączeniu ryżu z mlekiem gotuj na bardzo małym ogniu. U mnie trwa to ok 20 min. Nie pozwól, aby ryż wchłonął całe mleko (będzie za suchy po wystudzeniu i bardzo zbity). Co jakiś czas mieszaj. Gotowy ryż na mleku przełóż do naczynia.

Ryż możesz posypać cynamonem (ilość zależy od twoich kubków smakowych) możesz też go zupełnie pominąć. Na taki ryż na mleku połóż wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Ja najczęściej dodaję drzem jabłkowy własnej roboty.

Jak przygotować jabłka do ryżu na mleku?

  • 2 kg jabłek,
  • woda,
  • sok z cytryny,
  • cukier opcjonalnie (zależy jakich jabłek użyjesz i czy wolisz słodszy mus).

Sposób przygotowania musu jabłkowego

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój. Ja kroje w kostkę.

Do garnka na dno wlej trochę wody. Tak by dno było zakryte. Po czym wrzuć jabłka i dodaj sok z cytryny (ok 1/3), oraz ewentualnie cukier. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką do momentu, aż jabłka się rozpadną. Jeśli podczas gotowania zauważysz, że jabłka są za suche i zaczynają przywierać do garnka dodaj trochę wody. Może też się zdarzyć, że będzie odwrotnie i w garnku znajdzie się nadmiar wody. Zależy od gatunku jabłek. Wtedy możesz wodę odlać lub poczekać, aż odparuje.

Tak przygotowane jabłka połóż na wcześniej przygotowany ryż. I w ten sposób twój deser w postaci ryżu na mleku z jabłkami jest gotowy.

U mnie sprawdza się najlepiej ta forma ryżu na zimno z lodówki.

A ty wolisz ciepły ryż czy na zimno?

Ryż na mleku- http://zawodowokobieta.pl/

Ryż na mleku z jabłkami
ryż na mleku jak zrobić
ryż na mleku- http://zawodowokobieta.pl/

Ryż na mleku z jabłkami
ryż na mleku z jabłkami- http://zawodowokobieta.pl/

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: