kuchnia

Ryż na mleku z cynamonem i jabłkami.

Lubie szybkie i smaczne desery. A ryż na mleku taki jest. Robi się prawie sam:) Dodatkowo dodana nutka cynamonu dodaje ciepłego i słodkiego korzennego smaku. Zachęcam do wypróbowania.

Co potrzebujesz:

1-1,5 litr mleka,

1 szklanka ryżu,

1 łyżka cukru wanilinowego,

cynamon w proszku,

mus jabłkowy.

Do dużego garnka wlej mleko. Jeśli lubisz lekko twardawy ryż użyj 1 litr mleka, jeśli bardzo miękki użyj 1,5 litra mleka. Do mleka wsyp cukier wanilinowy. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodaj ryż i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu ok 20 min. Nie pozwól aby ryż wchłonął całe mleko (będzie za suchy). Co jakiś czas mieszaj ryż.

Po wystudzeniu ryż posyp cynamonem (ilość zależy od twoich kubków smakowych, możesz też go zupełnie pominąć). Na to połóż wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Ja dodaję drzem jabłkowy własnej roboty.


GOTOWE.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *