KUCHNIA

Rodzaje dyni, zastosowanie i co zrobić z królowej jesieni.

Właściwie do niedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielką pomarańczową banią i rzecz jasna z Halloween. Wykorzystywałam ją jedynie do celów dekoracyjnych w mieszkaniu.

Teoretycznie biorąc pod uwagę cele w jakich wykorzystywałam dynie nigdy nie myślałam o tym jak dużo zastosowanie w kuchni ma to warzywo. Mało tego nigdy nawet nie zwracałam uwagi na rodzaje dyni. Uzbierało się aż 45 odmian dyni!

Jeśli zastanawiasz się, którą dynia będzie najlepsza i do czego, jak ją przechowywać, jakie ma zastosowanie i na co zwrócić uwagę przy jej zakupie, to w tym poście się tego dowiesz.

Dynia co to jest?

Dynia zaliczana jest do rodziny dyniowatych obok ogórka, cukinia, kabaczka, arbuza. Do Europy przywędrowała dopiero z Krzysztofem Kolumbem.
Wytwarza jadalne owoce osiągające masę nawet do kilkuset
kilogramów.

W Polsce największa dynia ważyła 773 kg, na świecie 821 kg.

Co zawiera dynia

Miąższ dyni:

  • to doskonałe źródło białka i błonnika,
  • nie zawiera tłuszczu przez co jest niskokaloryczny (100 gr miąższu to 32 kcal),
  • posiada nieznaczne ilości węglowodanów,
  • skrywa witaminy i minerały tj. wapń, magnez, potas, selen,
  • witaminy C, A, E, niacynę, kwas foliowy,
  • cynk, który jest najlepiej przyswajany w postaci pestek dyni (200 mg w 1 kg pestek).

Pestki

W przeciwieństwie do miąższu w 30-40% składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ja wspomniałam wyżej są doskonałym źródłem cynku, który zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

Rodzaje dyni

  • DYNIA PIŻMOWA

Dynia piżmowa ze względu na swój gabaryt, smak (zawiera charakterystyczną nutę masła orzechowego) i łatwiejszą obróbkę jest zaraz obok dyni zwyczajnej najczęściej wybierana. Skórkę dyni piżmowej można obrać przy pomocy nożyka, obieraczki do warzyw. To nie oznacza, że ten rodzaj dyni wymaga obierania. Skórka nie znika z dyni, ale mięknie o ile mówimy tu o dyni upieczonej. Dlaczego można ją zjeść.

Dynię można przechowywać około 4 miesięcy w chłodnym i suchym miejscu. Jest odporna na pleśń.

Dynia piżmowa
Dynia piżmowa
  • DYNIA ZWYCZAJNA

Jej owoce są duże i zazwyczaj owalne. Jest rośliną jednoroczną o twardej skórze oraz mięsistym wnętrzu. Może występować w kolorze żółtym, zielonym lub pomarańczowym.

dynia zwyczajna
dynia zwyczajna

  • DYNIA HOKKAIDO

Swoją wielkości znacznie odbiega od pozostałych, ze względu na niewielkie gabaryty. Jej skórka jest miękka toteż można jej nie usuwać, a przy zakupie zwrócić na nią szczególną uwagę. Nie powinny się na niej pojawiać przebarwienia czy ślady pleśni, ale również ogonek – najlepiej, gdyby był zdrewniały i przypominał korek.

Długość jej przechowywania to ok 4 miesiące.

dynia hokkaido
Dynia Hokkaido
  • DYNIA MAKARONOWA

Ta odmiana dyni uznawana jest za najdelikatniejszą w smaku. Nierzadko trzeba się napocić, żeby ją zdobyć. Jej wyjątkowość to zasługa włóknistej struktury, która po upieczeniu zmienia się w małe niteczki przypominające makaron spaghetti. Jej skórka jej żółtawa, a miąższ ciemno pomarańczowy. Przeciętnie waży od 2-4 kg.

Dynia makaronowa
Dynia makaronowa
  • DYNIA KABOCHA

Jest japońską odmianą dyni. Ma ciemnozieloną i chropowatą skórę w jasne pionowe prążki. Jej miąższ jest słodki w smaku, niewłóknisty i delikatny dlatego będzie sprawdzała się w kuchni do deserów i ciast, ale nie tylko. Dynia kabocha jest ściśle sezonowa, dlatego jeśli chciałabyś jej użyć to poluj tylko jesienią. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Wystarczy suche i chłodne miejsce.

  • DYNIA MUSCAT

Zwana również jako dynia zielona. Jest koloru ciemno zielonego, w miarę dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo-żółto. Odmiana tej dyni ma gruby i soczysty miąższ, o pięknym, słodkim i melonowym zapachu. Im dojrzalsza tym miąższ ma bardziej intensywny pomarańczowy kolor i słodki zapach.

Dynia może być przechowywana do 4-8 miesięcy.

Skórkę trzeba obrać!

DYNIA MUSCAT
DYNIA MUSCAT

Dynia, co można z niej zrobić

Kiedy już wiesz jakie rodzaje dyni możemy znaleźć na rynku chciałabym jeszcze wspomnieć, że wybierając dynie, postawić należy na te najbardziej dojrzałe. Te bowiem zawierają najwięcej witaminy B1, PP i karotenu.

A zatem do dzieła. Jaką odmiana dyni i do czego najlepiej użyć.

DYNIA PIŻMOWA:

  • ciasta (ma w sobie sporą ilość słodyczy),
  • desery,
  • zapiekanka,
  • gulasz,
  • zupa,
  • faszerowana,
  • sałatki.

DYNIA ZWYCZAJNA

  • zupa,
  • placki,
  • do kaszotto,
  • ciasto, ciastka.

DYNIA HOKKAIDO

  • zupa krem,
  • ciasta i desery,
  • sosy,
  • puree.

DYNIA MAKARONOWA:

  • warzywne spaghetti,
  • placki,
  • w occie.

DYNIA KABOCHA

  • sernik,
  • babeczki,
  • ciasta,
  • desery.

DYNIA MUSCAT

  • powidła dyniowe i dżemy,
  • dobra na puree,
  • placki,
  • kluseczki.

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE DYNI.

  • Kolor miąższu- im bardziej intensywny tym lepiej.
  • Zapach- jeśli masz możliwość przed zakupem powąchać dynię, wybierz tą o intensywnym i lekko słodkim zapachu. Mają więcej cukru i doskonale sprawdzą się w ciastach.
  • Stan ogólny- jeśli nie zamierzasz użyć dyni tego samego dnia ważne jest by nie zawierała ona otarć, uszkodzeń. Pozwoli to na dłuższe przechowywanie.
  • Grubość miąższu- jeśli w zamiarze masz kroić lub trzeć miąższ to polecam dynie o grubym miąższu.

Jak mrozić dynie.

Dynię można mrozić surową, albo upieczoną. Ja najczęściej mrożę surową.

Mrożenie surowej dyni.

Obieramy ze skóry, kroimy na kawałki, albo ucieramy na grubych oczkach. Zamykamy w woreczek strunowy i do zamrażalki.

Mrożenie pieczonej dyni.

Po upieczeniu dynię kroimy na kawałki, przekładamy na tackę i mrozimy. Następnie przerzucamy ja do worka zbiorczego i przechowujemy w zamrażalce.

Czy dynia jest zdrowa. Zastosowanie dyni

Ja dowiedziałaś się wyżej dynia jest niemałym źródłem minerałów i witamin. Jakie ma zastosowanie prócz kuchni:

  • pozytywnie wpływa na przerost i zapalenia gruczołu krokowego,
  • wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, pracy mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego,
  • zawarta w niej witamina A wpływa na wzrok i wygląd skóry,
  • pestki bogate w nienasycone kwas tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, a tym samym – miażdżycy,
  • znajdująca się w pestkach kukurbitacyna sprawia, że dynia może być wykorzystywana do odrobaczenia (dzieci i dorosłych),
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc (zarówno miąższ jak i pestki). Badania wykazały, że wśród nałogowych palaczy jedzących spore ilości dyni, kabaczków czy cukinii ryzyko wystąpienia raka płuc jest niemalże dwukrotnie niższe niż u palaczy niespożywających tych warzyw.

Za 6 dni zaczyna się kalendarzowa jesień.

Zatem kiedy już wiesz co można zrobić z dyni i z konkretnie jakiego rodzaju możliwe, że pierwszy dzień jesieni przywitasz właśnie dynią w kuchni. Pochwal się zdjęciem jeśli szybciej nie zniknie z talerza.

A jeśli spodobał ci się mój wpis i uważasz, że może on się komuś przydać puść go dalej.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: