
Pasztet drobiowy z warzywami w słoiku. Pasztet dla dzieci- przepis.
Zostaje wam czasem mięso z rosołu i nie wiecie co z nim zrobić? A może szukacie jakiegoś pomysłu z czym oprócz sera i wędliny robić dzieciom kanapki.
U mnie sprawdza się pasztet drobiowy z warzywami z rosołu. Robię go bardzo często i obie dziewczyny go lubią. Może właśnie ten przepis podpasuje tobie, a jego smak twoim dzieciom.
Pasztet drobiowy z warzywami składniki:
- ok 2-2,5 kg mięsa z kurczaka (u mnie z chowu bez antybiotyków),
- warzywa (marchewka ok 4 szt., pietruszka ok 2 szt., seler 0,5 główki, cebula 1 sztuka),
- czosnek 1 -2 ząbki
- ziele angielskie,
- bułka biała (kajzerka),
- natka pietruszki,
- jajka 2-3
- ulubione przyprawy ( u mnie sól ziołowa, czubryca zielona, czosnek, zioła prowansalskie) .
Pasztet z kurczaka- wykonanie
Gotujemy rosół. Jeśli macie ochotę dodać więcej warzyw to nie ma problemu. Grunt, żeby nie przedobrzyć i żeby pasztet nie był tylko warzywny:) Chyba, że lubisz. Równie dobrze do rosołu jeśli nie lubicie nie musicie dodawać czosnku i ziela angielskiego. Po prostu możecie zrobić go „po swojemu”. Podane ilości są moją propozycją. I zazwyczaj wychodzi z nich ok 10 słoików pasztetu.
Kiedy rosół jest już gotowy, mięso ugotowane, obieram je i przekładam do miski. Osobno też wyjmuję warzywa. Mięso przepuszczam przez maszynkę, zaraz po nim warzywa (czosnku i cebuli nie mielę. Nie dodaje wcale). Kolejno mielę natkę pietruszki. Bułkę moczę w wodzie ok 5 min. Odciskam nadmiar wody i przepuszczam przez maszynkę.
Wszystkie składniki razem mieszam. I doprawiam ulubionymi przyprawami. U mnie czubryca, sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek. Oczywiście w wersji dla dzieci tych przypraw nie daje zbyt dużo. Jeśli pasztet jest za suchy dodaję rosołu.




Na sam koniec dodaję jajka. Żółtka od razu wrzucam do pasztetu, a białka ubijam na sztywną pianę po czym dodaję delikatnie wszystko mieszając. Dzięki czemu pasztet z drobiu jest puszysty.
Pasztet drobiowy w słoiku
Dokładnie tak jak widać na powyższych zdjęciach pasztet dla dzieci wkładam do słoików , a te gotuje ok. 15 minut. Dodatkowo, słoiki, w których jest pasztet dla dzieci wkładam do piekarnika (tak żeby się nie obijały i nie stykały) i piekę ok 40 min. w temperaturze 140 stopni. Pasztet w słoikach przechowuję w lodówce.
To co może i ty spróbujesz?

