kuchnia

OMLET -czyli jak przemycić dziecku jajko (przepis).

„Mamo nie lubię takiego jajka”. Słyszę za każdym razem kiedy gotuję jajka.

Jajka jak wiadomo są doskonałym źródłem witamin, a przede wszystkim bogatym źródłem pełnowartościowego oraz szybko przyswajalnego przez organizm białka. Super!!! Tylko dlaczego nie smakują jak cukierki? Wtedy dzieci jadłyby je chętniej. U nas doskonałym sposobem na podanie dziecku jajka jest omlet. Jest naprawdę bardzo syty i spokojnie zaspokoi nawet największy głód. Maja go uwielbia.

Oto mój przepis:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych górskich,
  • 5 łyżek mleka,
  • banan (ewentualnie wzbogacona wersja),
  • masło, olej.

Żółtko oddzielam od białka, po czym dodaję zmielone płatki i mleko. Jeśli robię wersję z bananem to wcześniej go blenduję i również dodaję. Wszystko mieszam do połączenia. Białko ubijam na sztywną pianę. Następnie łączę, delikatnie miesząc białko z żółtkiem. Konsystencja takiego omleta jest bardzo puszysta.

Na patelni rozgrzewam masło lub olej i smażę na wolnym ogniu.

Podaję z syropem klonowym, albo konfiturą. Omlet z bananem smakuje doskonale bez dodatków.

Oczywiście w zależności od smaku omlet można wzbogacać różnymi dodatkami. Robiąc wersję dla siebie dodaje kilka orzechów włoskich, żurawinę, rodzynki lub inne składniki, które akurat posiadam.



Jeśli mój wpis był dla Ciebie przydatny podziel się nim i udostępnij. Będzie mi też bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB. DZIĘKUJĘ!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *