KUCHNIA

Omlet z płatków owsianych -czyli jak przemycić dziecku jajko (przepis).

„Mamo nie lubię takiego jajka”. Słyszę za każdym razem kiedy gotuję jajka.

Jajka jak wiadomo są doskonałym źródłem witamin, a przede wszystkim bogatym źródłem pełnowartościowego oraz szybko przyswajalnego przez organizm białka. Super!!! Tylko dlaczego nie smakują jak cukierki? Wtedy dzieci jadłyby je chętniej. U nas doskonałym sposobem na podanie dziecku jajka jest omlet. Jest naprawdę bardzo syty i spokojnie zaspokoi nawet największy głód. Maja go uwielbia.

OMLET Z PŁATKÓW OWSIANYCH – przepis:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych górskich,
  • 5 łyżek mleka,
  • banan (ewentualnie wzbogacona wersja),
  • masło, olej.

Żółtko oddzielam od białka, po czym dodaję zmielone płatki i mleko. Jeśli robię wersję z bananem to wcześniej go blenduję i również dodaję. Wszystko mieszam do połączenia. Białko ubijam na sztywną pianę. Następnie łączę, delikatnie miesząc białko z żółtkiem. Konsystencja takiego omleta jest bardzo puszysta.

Na patelni rozgrzewam masło lub olej i smażę na wolnym ogniu.

Podaję z syropem klonowym, albo konfiturą. Omlet z bananem smakuje doskonale bez dodatków.

Oczywiście w zależności od smaku omlet można wzbogacać różnymi dodatkami. Robiąc wersję dla siebie dodaje kilka orzechów włoskich, żurawinę, rodzynki lub inne składniki, które akurat posiadam.

omlet z płatków owsianych

omlet z płatków owsianych
omlet z płatków dla dziecka


Jeśli mój wpis był dla Ciebie przydatny podziel się nim i udostępnij. Będzie mi też bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB. DZIĘKUJĘ!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: