kuchnia

Letnie gotowanie. W roli głównej BURGERY!

Lato jest porą roku, w której nieszczególnie mamy czas na gotowanie. Pogoda jest piękna, to i my wymagamy od siebie więcej. Uwielbiam szybkie obiady. Lubie kiedy nie muszę stać przy kuchni godzinami, żeby zjeść jeden posiłek. Dlatego dziś podzielę się z wami moją wersją burgerów. Oczywiście kompozycja i składniki mogą być dowolnie dobierane.

BURGER Z PODWÓJNEJ PORCJI.





SKŁADNIKI:

  • Bułka- nie używamy gotowców. Kupujemy wielką bułkę ziarnistą z piekarni specjalnie przeznaczoną do burgerów. Jeśli takiej nie dostaniecie polecam zwykłą ziarnistą bułkę z piekarni.
  • kotlety wołowe lub dla osób, które nie lubią tj. ja wołowiny, pierś z kurczaka,
  • ser topiony w plastrach,
  • sałata – ja najczęściej używam lodowej, ale każda inna też się nada.
  • pomidor,
  • cebula,
  • jajko,
  • ogórek kiszony,
  • szynka szwarwaldzka (opcjonalnie),
  • sos BBQ – ja używam JACK DANIEL’S. Można też wymieszać majonez z ketchupem i użyć sosu majonezowo-ketchupowego 😉,
  • Wykałaczki do szaszłyków.

Mięso wołowe przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, jeśli używamy kurczaka to doprawiamy go ulubionymi przyprawami i grillujemy. Ale równie dobrze możemy pierś włożyć do foli aluminiowej i zapiec w piekarniku przez ok 30 min. Po tym czasie otworzyć folię i zapiec jeszcze w temperaturze 200 st. przez ok. 5-7 min. Jeśli wolicie, żeby mięso było mokre, to nie róbcie ostatniej czynności. Pod koniec pieczenia wkładam na chwilę do piekarnika ( funkcja grill) przekrojoną bułkę, by stała się chrupka i zarumieniona.

Po podpieczeniu bułki jej cieńszą część smaruję sosem BBQ, na to kładę sałatę, ser, mięso, ser, jajko sadzone, szynkę szwarwaldzką (wcześniej zarumienioną do chrupkości na patelni), pomidor, ogórek, cebulę. To zamykam drugą częścią bułki, posmarowaną sosem BBQ. Przez całość przebijam wykałaczkę. GOTOWE.

Efekt sytości i zaspokojenia łaknienia fast food, gwarantowany😜.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *