KUCHNIA

Kasza manna na mleku. Przepis babci. Puszysta, delikatna i pyszna.

Kasza manna na mleku zna ją chyba każdy. Jest fantastycznym pomysłem na śniadanie, ale i deser po obiedzie. Przepis na kaszę, który wam dziś przedstawię jest najlepszym jaki znam. To przepis babci. Kaszka jest puszysta, delikatna i bardzo pyszna. Często mam wrażenie, że jej konsystencja jest taka jak ta gotowa, kupna.

kasza manna na mleku

Kasza manna na mleku- składniki

  • 1 litr mleka (ja do kaszy manny używam zawsze pełnotłustego)
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru (można mniej wg. uznania),
  • 2 jajka,
  • cukier wanilinowy (ewentualnie do smaku).

Kasza manna na mleku- wykonanie

Do garnka wlej mleko i wsyp jedną łyżkę cukru i szczyptę soli. Odmierz szklankę kaszy manny (u mnie szklanka 250 ml) dodaj do niej pozostałe dwie łyżki cukru.

Kiedy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i powoli wsypujemy kaszę manną. Mleko z kaszą cały czas mieszamy. Najlepiej użyć trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki, a kasza manna dobrze się rozbiła. Doprowadź do zagotowania. Po czym tak przygotowaną na mleku kaszę manną odstaw z palnika. Powoli dodawaj żółtko, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników (czyli kaszy manny i żółtka) dodaj pianę z białek i wymieszaj.

Kasza manna powinna być puszysta. Przelej do naczynia.

kasza manna na mleku

kasza manna na mleku przepis
kasza manna na mleku

U mnie kasza manna na mleku podawana jest najczęściej z sokiem z malin, przygotowanym przez babcię.

Ale kaszka manna jest pyszna nawet bez dodatków. Jeśli masz w domu świeże owoce tj, maliny, borówki to polecam. Na pewno jako dodatek do kaszy manny możesz wybrać także dżem, a nawet miód.

A jeśli szukasz innego pomysłu na smaczny mleczny deser to polecam ryż na mleku TU znajdziesz przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: