KUCHNIA

Domowy fast food.

Jeśli szukacie pomysłu na obiad i macie ochotę na coś wyrazistego to polecam to danie. Ziemniak z warzywami i kebabem. Oczywiście możecie je ulepszać wg. własnego smaku.


Co potrzebujemy:

  • ziemniaki (u mnie na 2 porcje, 8 sztuk),
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • sałata lodowa lub inny mix sałat,
  • przyprawa do gyrosa, kebaba (korzystam z knorr kebab z sosem czosnkowym)
  • ulubione warzywa ( u mnie pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, cebula),
  • sos czosnkowy,
  • ulubione przyprawy do ziemniaków i sałat,
  • ok 3 łyżki masła,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • olej.

Ziemniaki gotuję w mundurkach, po wystudzeniu obieram i kroję na 2 lub 4 części. Doprawiam dowolnymi przyprawami. Zawijam w folię aluminiową dodając masło. Piekę ok 30 min. w temperaturze 180 stopni na samym końcu otwieram folię i pozwalam, aby ziemniaki się zarumieniły (zwiększam tem. do 220 stopni ok 5 minut).

W czasie kiedy ziemniaki się pieką przygotowuję sałatę z warzywami. Sałatę rwę, warzywa kroję w dowolną kostkę po czym przyprawiam do smaku i mieszam.

Mięso kroję w małe kostki, doprawiam przyprawą i smażę. Przygotowują sos czosnkowy.

Na głębokim talerzu układam kolejno: ziemniaki, 1-2 łyżki sosu czosnkowego, mix sałat, mięso, sos czosnkowy.

Gotowe.

Nie zapominajcie o coli. Wiem jest niezdrowa, ale naprawdę brakuje jej do tego dania.

Aaaa i jeszcze jedno, nie uwierzysz, że potrafisz zjeść, aż tyle. Sytość odczujesz po 15-20 minutach.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: