kuchnia

CIASTO NA KAŻDĄ OKAZJĘ- PYSZNE, SZYBKIE I EFEKTOWNE. WIELKANOC.




W tym roku postanowiłam, że na święta nie będę robiła za dużo do jedzenia. Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że z roku na rok jemy coraz mniej:) A może to moja dyspozycyjność sprawia, że mniej gotuje i piekę:) W każdym bądź razie w te święta postawiłam na pyszne ciasto marchewkowe w świątecznej, a zarazem wiosennej odsłonie. Do dekoracji mogą śmiało przyłączyć się dzieci. Głównie na nie patrząc, ciasto powstało. Jest naprawdę szybkie i można je robić na każdą okazję. Przepis poniżej.

Zaczynamy!!!

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 2 szklanka mąki,
  • 2 szklanki cukru brązowego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 szklanki startej marchwi (na grubych oczkach),
  • 1 szklanka oleju.

SKŁADNIKI KREM

  • 2 opakowania serka philadelphia,
  • 200-250 gr miodu,
  • sok z cytryny.

WYKONANIE CIASTO:

Cukier+ jajka ubijamy mikserem ok 10 minut. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, marchew, olej, sodę, cynamon, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy. Piec ok 1 h.

WYKONANIE MASA:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej masy.

Po upieczeniu zimne ciasto przekroić i połową masy przełożyć środek. Druga połowa powinna znaleźć się na górze. Można też zrobić to wg. własnej inwencji i z większej porcji. Moja propozycja to jajka Haribo i trawka z opłatka.

Efekt? zobaczcie i przekonajcie się sami. Dajcie znać czy smakowało:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *