kuchnia

Ciasto na pizzę- bez wyrastania i idealne do zamrożenia. Przepis

Długo szukałam dobrego przepisu na ciasto do pizzy. Aż w końcu babciny okazał się najlepszy. Co najważniejsze jest szybki, ciasto nie musi rosnąć i można je śmiało przechowywać w zamrażalce.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg. mąki,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 50 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek oleju,
  • szczypka soli.

Rozczyn

Do garnuszka wlewam ciepłą wodę i dodaję drożdże. Całość mieszam do połączenia się składników. Następnie dodaje 5 łyżek mąki z odmierzonego wcześnie 0,5 kg. Po połączeniu się składników odstawiam do ciepłego miejsca. U mnie jest to zawsze uchylony piekarnik, który wcześniej rozgrzewam do temperatury 50 stopni. Po czym wyłączam i pod przykryciem wstawiam garnuszek z drożdżami. Wyrastają w 10-15 min.

Ciasto

Do osobnej miski wsypuję resztę mąki dodaje rozczyn, jajka, olej i szczyptę soli. Po czym wszystko łączę ze sobą wyrabiając ręką.

Tak ugniecione ciasto jest gotowe do zamrożenia lub wykorzystania od razu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *